Bästa musen för CS:GO – en kort guide

Bästa musen för CS:GO – När du spelar en tävlingsmatch i CS:GO kan ett missat skott vara skillnaden mellan att vinna rundan eller att skicka ditt lag i en nedåtgående spiral av pistol B-ryckningar, så det är ganska uppenbart att en bra spelmus är en nödvändig utrustning för seriösa CS:GO-spelare.

Det kan dock vara svårt att se skogen för alla träd med så många företag som erbjuder spelmöss i många olika prisklasser. För att hjälpa dig i ditt sökande har vi analyserat de mest seriösa CS:GO-spelare som finns (proffsen) och gjort en lista över de möss de använder mest, med hjälp av vår lista över CS:GO-utrustning. I den här listan går vi kortfattat igenom funktionerna hos varje mus samt ger dig några allmänna tankar om varför proffsen kanske föredrar vissa möss. Naturligtvis ska du aldrig kopiera vad ditt favoritproffs gör, men det kan definitivt vara en bra idé att se vilka redskap de föredrar.

Vad gör en mus bra för CS:GO?

CS:GO är ett spel där varje liten fördel räcker långt. Spelare experimenterar med alla möjliga saker för att pressa ut varenda droppe prestanda ur sin rigg. CSGO är också ett av de mest ”rena FPS-spelen” som finns, åtminstone när man tittar på de mest populära spelen. Utan några klasser, hjältar eller några riktiga startuppsättningar att välja mellan kommer ditt mål att vara superviktigt.

Spelet i CSGO är ganska enkelt: det finns du, ditt vapen och ett sortiment av användbara granater att välja mellan. Inga förmågor, extra utrustningsdelar, ultimates och så vidare innebär att du inte behöver en mus med massor av sidoknappar eller extra funktioner. En enkel, välbyggd mus med en bekväm design och en sensor som perfekt översätter dina rörelser till spelet är allt du verkligen behöver för CSGO. Faktum är att distraktioner till och med kan vara skadliga för din prestation.

Vad som också är märkbart är att de så kallade ”ultralätta” (<70 gram) mössen inte riktigt har tagit fart så mycket i CS:GO-scenen som de gjorde i vissa andra spel som vi analyserar. Detta tyder potentiellt på ett antal saker: att det är viktigt att hålla sig till det som fungerar för dig i stället för att ständigt byta utrustning och att jakten på planetens lättaste mus inte är lika viktig i ett spel som CS:GO. Vi teoretiserar förstås bara här, och det finns gott om proffs som byter mus mycket och experimenterar med lätta möss (Zywoo har ofta setts använda möss från mindre tillverkare som Xtrfy M4, till exempel) så låt inte dessa samlade listor hindra dig från att prova saker: använd den här listan som en riktlinje och en intressant informationskälla, inte som en definitiv ”bäst av”-lista eftersom mycket beror på personliga preferenser.

Ett stort antal möss från Zowie

Zowie dominerar absolut pro CSGO-scenen med sina möss. Deras produkter används av knappt hälften av alla professionella spelare, där EC2 har den mest imponerande statistiken. Vad som också är intressant är att knappt tio procent av proffsen fortfarande använder EC2-A, trots att det är en äldre mus vid det här laget med ett gäng nyare iterationer som har släppts under åren. Lite mer än en fjärdedel av CS:GO-proffsen använder en mus i EC-serien, som har utformats specifikt för detta spel i samarbete med CS-legendaren Emil ”HeatoN” Christensen, så det är kanske ingen överraskning att så många Counter-Strike-proffs verkar svära på denna produkt. Du kan läsa vår jämförelse om skillnaderna mellan olika EC-versioner (samt en länk till vår recension av varje olika iteration) på vår blogg.

I listan nedan har vi valt att kombinera möss som är från samma serie och har exakt samma form (t.ex. alla Zowie EC2-iterationer) så att vi kan erbjuda dig en komplett lista till skillnad från att ha en lista som innehåller tre olika iterationer av samma mus. Vi kommer att ge dig lite mer information om varför dessa möss är så älskade av proffsen, samt ge dig vår egen syn på mössen. Några av mössen på vår topplista är bara storleksvarianter av samma mus, så där påpekar vi bara skillnaderna i storlek och vikt.

1. Zowie EC2

Utformad för Counter Strike-spelare

Zowie EC är utan tvekan den mest populära Counter-Strike-musen bland proffsen. Det är ingen större överraskning, eftersom musen utformades specifikt för tävlingsinriktade Counter-Strike. Zowie slog sig samman med CS-legendaren Emil ”HeatoN” Christensen (därav ”EC” i namnet) för att göra den perfekta musen för ett av världens mest populära FPS-spel och EC visade sig vara precis rätt kombination av funktioner och en fantastisk form, vilket bevisas av den stora mängden proffs som föredrar denna mus.

Plug and Play

Zowies uppdrag är att designa möss för seriösa tävlingsspelare. Det finns inga onödiga krusiduller i deras möss, och det finns inte heller löjliga gimmicks som ökar vikten eller ställer till det med formen eller greppet. I syfte att hålla sina produkter så bra som möjligt för seriösa spelare gör de också sina möss plug and play. Du behöver inte installera några drivrutiner eller krångla med ännu ett irriterande program för att kunna använda dem. Detta är mycket användbart för spelare som ofta reser till LANs som CS:GO-proffsen. Att inte ha ännu ett perifert tillbehör som du måste ladda ner drivrutiner för är definitivt en fördel om du är på resande fot så mycket.

Bästa formen på marknaden?

Den mest omtalade egenskapen hos den här musen är formen. Zowie tycks ha formerna på pricken, och EC-mössen är de mest lysande juvelerna på den kronan.

Med en form baserad på Microsofts Intellimouse-modeller från förr verkar de ha hittat precis det perfekta ergonomiska skalet. Inte nog med att EC ofta hyllas för att ha en av de mest bekväma formerna på marknaden, det är också en av de mest kopierade formerna nuförtiden.

Varför just den här?

Du kan läsa hela redogörelsen i våra recensioner, men i korthet: det är en mus som är utformad speciellt för CS, med en ytterst bekväm form, riktigt bra sensor och en mycket solid byggkvalitet.

2. Logitech G Pro X Superlight

Tar tillbaka kronan?

När Logitech G Pro Wireless (se nedan) kom ut tog den i hög grad spelvärlden med storm, och även om det tog konkurrenterna lite tid att komma ikapp de tekniska framstegen som Logitech hade tagit fanns det några konkurrenter som dök upp under månaderna innan Superlight släpptes. När läckor om en ny version av den allestädes närvarande spelaren började dyka upp började huvudena vända sig, ännu mer när ordet ”SUPERLIGHT” syntes på en spelares kamera. Hur lätt skulle den vara?

En enorm prestation

När specifikationerna för Logitechs nyaste flaggskeppsmus kom ut stod det klart att ingenjörerna och formgivarna ännu en gång hade höjt ribban. Superlight har ett uppladdningsbart batteri, PTFE-fötter, förbättrade klick (för att eliminera risken för att musen råkar dubbelklicka, vilket var ett av de vanligaste problemen med G Pro Wireless) och den karaktäristiska formen som verkar passa så bra för så många spelare. Det bästa är att den bara väger 62 gram. Det är imponerande för en trådbunden mus, det är en helt otrolig bedrift om man betänker att den här musen är trådlös.

Värdig uppgradering?

Många kommer att fråga ”ska jag skaffa den (nu något billigare) G Pro Wireless eller Superlight-utgåvan?” och vårt svar är: skaffa Superlight. Det är en bättre mus än sitt äldre syskon på alla sätt, om du inte är vänsterhänt (det finns inga sidoknappar till höger längre) så om du måste välja mellan de två skulle vi rekommendera Superlight. Om du har en vanlig G Pro Wireless och är nöjd med den kan du dock alltid behålla den: det är fortfarande en fantastisk mus.

Varför just den här?

Om du gillar lätta möss och inte vill ha trådbundna möss (längre) måste du överväga Logitech G Pro X Superlight. Dess vikt på 62 gram placerar den stadigt i den där ”ultralätta musen”, och det i kombination med den felfria trådlösa tekniken, den imponerande batteritiden (cirka 72 timmar), den felfria sensorn, de fantastiska (och förbättrade) klickningarna, de fina lagerfötterna och den säkra formen gör den här till en av de mest imponerande spelmössen som du kan köpa idag.

3. Logitech G Pro Wireless

Spjutspetsteknik

Förr var det så att en trådlös mus skulle få dig utskrattad från LAN-centret eftersom trådlösa spel medförde massor av latensproblem och andra oförutsägbara, prestandabegränsande hyss, men det har inte varit fallet på ett tag nu.

Logitech G Pro Wireless kommer med konfigurerbara sidoknappar (vilket innebär att det är en verkligt ambidextrous mus), ett uppladdningsbart batteri som med över 40 timmars speltid, Logitechs felfria HERO-sensor, och allt detta kommer den på bara runt 80 gram. Vid lanseringen var detta en enormt imponerande teknisk bedrift och även om andra trådlösa möss (inklusive Logitechs egen Pro X Superlight) sedan dess har ställt upp på utmaningen är G Pro Wireless fortfarande en imponerande mus på dagens marknad.

Rörelsefrihet

Oavsett hur bra din kabel är: den kommer aldrig att vara lika bra som att inte ha någon kabel alls. Att gå över till trådlöst innebär att du helt och hållet raderar alla kabeldrag eller störningar. Kombinera det med det faktum att G Pro Wireless väger behagliga 80 gram och du har i stort sett oöverträffad frihet på din musmatta.

Kablarna har kommit väldigt långt i dag så det är absolut inget fel med att använda en trådbunden mus, men för vissa spelare kan känslan av frihet som trådlösa möss erbjuder aldrig riktigt matchas.

Varje bit en spelmus

G Pro Wireless har utformats med en enda målgrupp i åtanke: spelare. De ändrade formen från den något kontroversiella utformningen av den ursprungliga G Pro wired (som är en helt annan mus i nästan alla avseenden: Logitechs namngivning är lite märklig) till en mycket säkrare ambidextrous form med konfigurerbara sidoknappar.

HERO-sensorn i G Pro Wireless är deras version av 3366, som förbrukar mindre ström samtidigt som den ger samma prestanda, vilket innebär att du kan spela längre på en enda laddning. Kombinera det med krispiga klick, ett snyggt scrollhjul, en bra beläggning och mycket hyggliga lagerfötter och du har en mus som skulle betraktas som en bra mus även utan den trådlösa aspekten.

Varför just den här?

Om du letar efter en trådlös mus i toppklass och du egentligen inte behöver eller vill ha den lättaste musen på marknaden så är G Pro Wireless definitivt en att överväga, med tanke på att den ofta kan köpas billigare än G Pro X Superlight nuförtiden. Om budgeten inte är något problem skulle vi rekommendera Superlight, men G Pro Wireless är fortfarande en mycket värdig produkt så du kan definitivt överväga den.

Slutsats: Den bästa musen för CS:GO

Zowie regerar suveränt i CS:GO-världen, och det har sina skäl. De flesta (om inte alla) av deras grejer har tillverkats med tävlings-CS i bakhuvudet, och det märks. Proffsen är inte den avgörande faktorn när det gäller att avgöra om en produkt är bra eller inte, men när nästan hälften av alla professionella spelare använder utrustning från samma märke måste de göra något rätt.

Oavsett vad du tycker om den här listan uppmanar vi dig starkt att göra din egen forskning och särskilt testa storleken på varje mus för att se om den passar. Så betrakta den här listan som en riktlinje, men vi hoppas att den har varit till hjälp och att du har hittat din egen bästa mus för CS:GO.

Tack för att du läste.

Lämna en kommentar