Razer Deathadder Elite recension

Den här musen har sett allt; från episka segrar på världens största esportscener till den ödmjuka början på en ny spelkarriär, så det var på tiden att vi tog den nyaste iterationen i den här linjen på prov.

Razer Deathadder Elite har en (modifierad) 3389-sensor, Razers egna Omron-designade switchar och naturligtvis den välkända Deathadder-formen. Är Deathadder Elite värd dina pengar, eller är det dags för ett regimediciner? Läs vidare för att ta reda på det.

Razer Deathadder Elite – första intryck

För att vara en spelmus ser Deathadder Elite faktiskt inte alltför skrikig ut när man först tittar på den. Det finns den ganska okonventionella (jämfört med vanliga kontorsmöss) ergonomiska formen på musen, och Razer-logotypen avslöjar också att det här inte är en genomsnittlig kubikmus, men bortsett från det finns det inga konstiga designval i stil med ”War of the Worlds” här. Självklart är Deathadder en ikon i världen av spelmöss, och den är utan tvekan en av de mest igenkännbara bitarna av spelhårdvara som finns, men den lyckas göra det samtidigt som den fortfarande ser ganska stilren och elegant ut.

DA Elite är fullt utrustad med Razers Chroma-teknik, som lyser upp scrollhjulet och Razer-logotypen på baksidan. Razer har gjort den här Chroma-grejen ett tag, så jag behöver nog inte berätta för dig att de har blivit ganska bra på det, men om du inte visste det: belysningen på DA Elite ser riktigt snygg ut.

Musen

Deathadder-serien har aldrig varit något för personer med små händer, och Elite är inget undantag från detta. Det är en ganska stor mus, och med det följer en viss vikt. Den är dock inte överdrivet stor; jag vägde DA Elite på 96 gram. Det är fortfarande under den magiska 100-gramsgränsen och i kombination med det faktum att det är en ganska stor mus innebär det att den faktiskt aldrig kändes besvärlig för mig.

Musen i sig har två sidoknappar, två DPI-knappar och ett texturerat scrollhjul.

Förpackning

Deathadder Elite erbjuder en ganska okomplicerad uppackningsupplevelse. I lådan hittar du musen och de vanliga instruktionshäftena, tillsammans med ett brev från Razers VD som tackar och gratulerar dig till att du valt deras produkt.

Som med alla Razer-produkter som jag hittills har packat upp finns det också ett gäng klistermärken med i paketet, om du vill pimpa upp några av dina tillhörigheter för att visa att du är Razer-team.

Form och finish

DA Elite har en ergonomisk utformning men det är inte en överdrivet aggressiv ergomus, om det nu är någon mening med det. Du kan hålla den i en mängd olika greppstilar (beroende på din handstorlek, förstås) och den tvingar inte riktigt in din hand i en viss position som vissa andra ergonomiska möss gör. Om du gillar det eller inte kommer naturligtvis att vara en personlig faktor, men det som är bra är att Deathadder-serien har funnits så länge att det förmodligen inte kommer att vara särskilt svårt att få tag på en Deathadder-mus innan du köper den för att se om du gillar formen.

På det hela taget tycker jag att det är en ganska säker form för en ergomus, förutsatt att dina händer är minst ”medelstora”. Mina är 18,5×10,2 cm och jag kan berätta att jag inte hade några problem alls med att använda musen. Faktum är att det var en av de mer bekväma ergonomiska konstruktioner jag har använt de senaste åren.

DA Elite är färdig med en matt svart beläggning och sidogrepp i gummi på båda sidor av musen. Jag har en tendens att få ganska svettiga händer när jag spelar tävlingsspel och Deathadder höll sig väl genom alla mina tester; jag hade aldrig några problem med grepp eller problem med att finishen kändes klibbig efter längre tidsperioder så det är definitivt ett plus. Jag är medveten om att sidogrepp i gummi inte är allas kopp te, men jag gillar nästan alltid tillägget av gummiblandade element och det är ingen skillnad på den här musen.

De två sidoknapparna är placerade så att de är väl ur vägen när du inte behöver dem men är lätt att använda när du faktiskt vill trycka på dem och detsamma gäller de två DPI-knapparna på toppen av musen. På undersidan hittar du två stora musfötter (detta är en av de stora yttre skillnaderna jämfört med DA Chroma) som ger ett mjukt och jämnt glid.

Deathadder-serien av möss har funnits i över ett decennium och det märks. Förutsatt att du gillar ergonomiska former och att dina händer är tillräckligt stora för att ”passa” musen kommer du att upptäcka att det är en av de mer bekväma konstruktionerna som finns.

Knappar och hjul

Razer har samarbetat med Omron för att skapa sina egna knappar, vilket resulterade i ”Razer Mechanical Mouse switches”, som de brukar kalla det. Dessa speciella växlar är utformade för att ha optimala svarstider för spel, samt en längre livslängd jämfört med ”vanliga Omrons”. Razer hävdar att dessa nya växlar håller upp till 50 miljoner klick, vilket är en ganska fantastisk uppgradering jämfört med de cirka 20 miljoner som de flesta musföretag hävdar.

Jag kan inte kommentera hållbarheten (50 miljoner klick är många spel) men jag kan säga att knapparna känns bra. Jag känner inte nödvändigtvis några större skillnader mellan vanliga Omrons och de här Razer-knapparna, men det är inte negativt. Omron är högt ansedda i musvärlden av en anledning.

Den vänstra och den högra musknappen känns och låter exakt likadant och båda ger en trevlig, kvick taktil känsla när man trycker på dem så att man är säker på att man har aktiverat knappen. De är inte de lättaste knapparna jag någonsin använt, men det är inget dåligt vad mig beträffar. Det finns en sådan sak som att ha för lätta knappar som kan orsaka oavsiktliga klick, men jag hade inte det problemet med DA Elite.

Scrollhjulet har nu dessa små texturerade ”spikar” som ska öka greppet, och det gör de också. Scrollhjulet på Deathadder Elite fungerar perfekt och har en fin balans mellan tydligt definierbara steg och flytande rörelser. Det är inte det absolut bästa som finns, men jag kan inte heller tänka mig att någon klagar på hjulet på den här musen.

Sidoknapparna är dock definitivt fantastiska. De ger ett mycket skarpt och taktilt svar när man trycker på dem och till skillnad från de flesta sidoknappar känns de som riktiga knappar och som om de är en del av musen i motsats till någon efterhandskonstruktion.

Grepp

Deathadder Elite är en mellanstor mus med en ergonomisk utformning, men den rymmer en ganska stor variation av grepptyper. Jag kommer att göra en mycket grov uppskattning här (alla är olika och gillar olika saker) men om dina händer är större än 17,5 cm i längd kan detta vara musen för dig om du letar efter en ergonomisk mus. Om den är kortare än så bör du förmodligen leta någon annanstans.

Deathadders form har inte riktigt förändrats på flera år nu så oddsen är att du redan har hållit den här musen någonstans, men det är definitivt en av de mer bekväma designerna på marknaden just nu om du är ett fan av ergonomiska möss.

Slutsats och rekommendation

Razer Deathadder Elite är definitivt spelmusens kunglighet. Huruvida den kommer att vara den absoluta kungen eller inte kommer att bero på dina personliga preferenser, men om du gillar formen och funktionerna hos den här musen är det nästan omöjligt att gå fel med den senaste iterationen av Razers mest populära mus.

Det är lite synd att standard DPI-stegen på musen är lite knäppa och jag skulle gärna se att Razer rakade bort några gram från vikten, men bortsett från dessa mindre hackor kommer den här musen grundligt rekommenderad vad mig beträffar.

DA Elite erbjuder felfri prestanda i spelet, en mycket trevlig och jämn klickupplevelse och en mer än användbar standardkabel. Formen och den större formfaktorn kommer inte att vara för alla, men så är fallet med nästan alla möss så det är på intet sätt en negativ inställning.

Deathadder-serien är nästan gammal nog att dricka i vissa länder, och man överlever helt enkelt inte så länge utan att ha ett gäng önskvärda funktioner, så om du gillar det du läst bör du definitivt kolla in den här musen.

Lämna en kommentar