Steam

Steam är en spelplattform som distribuerar datorspel. Det lanserades år 2003 och har sedan dess växt något enormt och är idag en av världens största spelplattform. Deras syfte var att erbjuda datorspel på nätet. Spelen som var aktuella då var bland annat ”Dota 2” och ”Half-life”. Det blev en populär tjänst och fler företag valde att ansluta sig, och så har det fortsatt fram till idag. Steam skickar även ut automatiska uppdateringar till de spel som man spelar så att man alltid ska ha tillgång till den senaste versionen av spelet. Idag är det över 125 miljoner medlemmar som använder sig av Steam och många nyttjar det dagligen. År 2013 köpte Steam upp 75 % av alla spel som fanns på nätet och år 2015 såldes spel för över 3,5 miljarder dollar via tjänsten. Samma år lanserades även ”Steam Machine”. Det är en box som man kan ansluta till tv:n, där man kan få tillgång till Steam-butiken och alla dess spel, direkt på tv:n.

Socialt nätverk

Steam är inte bara en spelplattform utan det finns även en chattfunktion, där man kan chatta och spela med andra medlemmar. Det innebär att man också kan socialisera via tjänsten och skapa nya kontakter. Man kan också ha en diskussion via chatten medan man spelar. På så sätt får man ett bättre samarbete om man till exempel spelar ett lagspel tillsammans. Men chatten går även att använda utan att man spelar. Det har blivit som vilken chattfunktion som helst och många lär känna nya människor via chatten och skapar relationer. Chattfunktionen kallas ”Friends” och är ett passande namn till ändamålet.

Mängder av spel

Eftersom Steam köpte upp hela 75 % av de spel som fanns på nätet år 2013, så finns det mängder av spel att välja bland. Bland annat ”Satisfactory”, ”TaleSpire”, ”Medium”, ”Everspace”, ”Sniper Ghost Warrior” och många fler. Det finns spel i olika genrer och som passar de allra flesta. Det är kostnadsfritt att gå med i Steam, men spelen kostar att spela och köpa. Priserna varier per spel, beroende på hur stora och populära de är. Men det finns även kostnadsfria spel som man kan testa på om man inte har lust att köpa något spel. Exempel på spel som är kostnadsfria är ”RunScape”, ”Smite”, ”Dota 2”, ”Unturned”, ”Aimlab” och en hel del andra spel. Om man går in på Steam:s hemsida så kan man se exakt vilka spel de har att erbjuda.

Lämna en kommentar